Tájépítészet - Környezetrendezés - Formatervezés

Balogh Zsombor tájépítészmérnök honlapja

A kerttervezés lényege, a tervezés menete

A wikipédia szócikke ezt írja a kerttervezésről:
"A kerttervezés a kertek kialakítására és beültetésére vonatkozó tervek készítésének folyamatát jelenti. A kerttervezést végezheti maga a kert tulajdonosa, illetve olyan szakemberek, akik már tapasztalattal és szakértelemmel rendelkeznek a kerttervezésben. A legtöbb profi kerttervező mind kertészeti, mind tervezési alapképzéseken részt vett, de vannak közöttük tájépítészek is, akik magasabb szintű képzéssel.
Akár szakember, akár amatőr tervez meg egy kertet, a tervek alapját bizonyos alapelvek határozzák meg. A kertépítés elemei közé tartozik a kerti építmények és berendezések (így például az ösvények, falak, vízarchitektúrák, burkolatok, árnyékoló berendezések stb.), illetve a növények elrendezése is, tekintettel azok megjelenésére, igényeire, élettartamára, növekedésére, méretére és a különféle növények közötti kölcsönhatásokra. A kert fenntartására szintén tekintettel kell lenni a tervezés során, figyelembe véve a rendszeres gondozásra rendelkezésre álló anyagi forrásokat is.  A tervezés során figyelembe kell venni azt is, hogyan használják majd a kertet, milyen stílusú kertre van igény, és hogy a kert hogyan fog csatlakozni a házhoz és más környékbeli építményekhez."

A munka a tervezési terület szalagos vagy műszeres bemérésével kezdődik, amennyiben nem áll rendelkezésre tervezési helyszínrajz az épület tervezési munkáinak köszönhetően. Ezt követően a tervezőnek képbe kell kerülnie a megrendelői igényekkel és elképzelésekkel kapcsolatban. Ehhez én egy felmérő lapot használok, ami jelentősen meggyorsítja a párbeszédet megrendelő és tervező között . Ennek során tisztázásra kerülnek a kerti funkciókkal, illetve a kert megjelenésével kapcsolatos igények. Fontos megbeszélni azt is, hogy milyen típusú tervekre van szüksége a megrendelőnek. A tervtípusokat a következő részben ismertetem.

Tervtípusok
 
Kertépítészeti terv

A kertépítészeti (tanulmány)terv egy felülnézeti vázrajz. Tartalmazza a kert fő funkcióit és
alkotóelemeit, meghatározza azok térbeli elhelyezkedését, kiterjedését, valamint a növénycsoportokat.

 
Tereprendezési terv

A tereprendezési terv ad támpontot a kivitelezőnek kertépítés során
elvégzendő földmunkákról. Ennek elsősorban hegyvidéki kertek esetében van jelentősége. 

 
Burkolatkiosztási terv

Burkolattípusok, burkolati minták megtervezése, mennyiségi kimutatása.

 
Kitűzési terv

A kitűzési terv az alaprajzi formák pontos szerkesztési segédlete a kivitelező számára.

Növénykiültetési terv

A telepítendő dísznövények kiosztása, pozicionálása, mennyiségi kimutatása.

 
3D látványterv

A tervezett kertet perspektívikus nézetben megjelenítő 3D modell vagy fotómontázs.

bejárható 3D térmodell megnyitása 

Tervezési díjak

 

Tervezés előzetes árajánlat alapján

 

komplex feladatok megoldására 


  • Az ajánlatkérő adatlap kitöltését követően 48 órán belül elküldöm Önnek tervezési árajánlatomat.

Online kerttervezés

78 000,- Ft

 

  • költséghatékony megoldás
  • ajándéknak is tökéletes
  • 4 óra időtartamú online interaktív tervezési szolgáltatás. Ön a saját képernyőjén élőben nyomon követheti a terv alakulását, így azonnal reflektálhat is rá. Ezzel a módszerrel sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, hiszen elkerülhetőek a felesleges mellékvágányok, javítgatások. A munka végeredménye egy méretarányos kertépítészeti tervlap pdf formátumban. 

Tanácsadás

19 500,- Ft/óra

 

  • egyszerűbb problémák kezelésére
  • Telefonos vagy online szakmai konzultáció.
  • Amennyiben nem elégedett, az első 10 percért nem számítok fel konzultációs díjat. Ennyit bárkinek szívesen segítek szakmai kérdésekben.
  • Elszámolási egység:  megkezdett 10 perc.

Elérhetőségek

HTML Code Generator